Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συνηθέστερος καρκίνος . Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να προληφθεί. Το 75% όλων των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί κάνοντας τα εξής:

  1. Πραγματοποιήστε προληπτικό έλεγχο
    Η λήψη τακτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθείτε από την ασθένεια. Μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο νωρίς, όταν είναι περισσότερο θεραπεύσιμος, και να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου με την εύρεση ασυνήθιστων αυξήσεων που ονομάζονται πολύποδες που μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο.
    Υπάρχουν αρκετοί αποτελεσματικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ορισμένοι είναι εύκολα διαθέσιμοι, αλλά πρέπει να γίνονται συχνότερα. Άλλοι είναι περισσότερο σύνθετοι, αλλά πρέπει να γίνονται λιγότερο συχνά. Ποια δοκιμασία θα επιλέξετε εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και το ιατρικό ιστορικό.
    Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στην ηλικία των 50 ετών. Αν και ορισμένες οδηγίες προτείνουν την ηλικία των 45. Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων σημαντικών παραγόντων κινδύνου μπορούν να αρχίσουν να εξετάζονται σε νεότερη ηλικία (η εξέταση πρέπει να ξεκινά 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία του συγγενούς 1ου βαθμού που παρουσίασε καρκίνο παχέος εντέρου). Συζητήστε με έναν γιατρό σχετικά με τις πιθανές δαπάνες και οφέλη από διαφορετικές εξετάσεις και τι είναι σωστό για εσάς.

Επιλέξτε μία από αυτές τις προτεινόμενες επιλογές εξέτασης. Αν μια εξέταση βρίσκει κάτι ύποπτο, απαιτείται συνήθως μια κολονοσκόπηση παρακολούθησης.


Δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα.
Πόσο συχνά: κάθε χρόνο
Με τη δοκιμασία αυτή αναζητείται η παρουσία μικρής ποσότητας αίματος στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Η δοκιμασία είναι γρήγορη και εύκολη. Απλώς παίρνετε μικρά δείγματα κοπράνων στο σπίτι, τα οποία στη συνέχεια στέλνονται σε ένα εργαστήριο που θα τα εξετάσει.

Κολονοσκόπηση
Πόσο συχνά: κάθε 5-10 χρόνια

Ένας μικρός εύκαμπτος σωλήνας με μια κάμερα στο τέλος χρησιμοποιείται για να εξετάσει το πλήρες μήκος του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Εάν η εξέταση εντοπίσει πολύποδες ή άλλες ύποπτες αλλοιώσεις, μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Σιγμοειδοσκόπηση
Πόσο συχνά: κάθε πέντε χρόνια

Μια εξέταση παρόμοια με μια κολονοσκόπηση που χρησιμοποιεί ένα μικρό εύκαμπτο σωλήνα για να εξετάσει το κάτω μέρος του παχέος εντέρου (το σιγμοειδές).


Εικονική Κολονοσκόπηση
Πόσο συχνά: κάθε πέντε χρόνια
Είναι ένας τύπος αξονικής τομογραφίας (CT) που δημιουργεί μια ακριβή 3-D εικόνα του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ένας μικρός σωλήνας εισάγεται στο ορθό για να διογκωθεί απαλά το κόλον με αέρα. Η ίδια η σάρωση διαρκεί λίγα λεπτά.
Σε περίπτωση ανεύρεσης παθολογικής αλλοίωσης ο γιατρός σας θα καθορίσει το διάστημα επανελέγχου.

2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Εκτός από το κάπνισμα, τίποτα άλλο δεν αυξάνει τον γενικότερο κίνδυνο καρκίνου περισσότερο από το να είναι κανείς υπέρβαρος. Τουλάχιστον 11 διαφορετικοί καρκίνοι έχουν συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας ιδανικός στόχος είναι να ζυγίσετε γύρω από αυτό που κάνατε όταν ήσασταν 18 ετών. Ρεαλιστικά, εάν έχετε βάλει βάρος, ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσετε να κερδίζετε βάρος, το οποίο έχει οφέλη για την υγεία από μόνο του. Στη συνέχεια, για μια μεγαλύτερη ώθηση στην υγεία, σιγά-σιγά θα πρέπει να χάνεται λίγα κιλά κάθε χρόνο.

3. Διακοπή του καπνίσματος

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το εμφύσημα, το κάπνισμα αποτελεί κύρια αιτία τουλάχιστον 14 διαφορετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν καπνίζετε, η διακοπή έχει πραγματικά οφέλη, τα οποία ξεκινούν λίγο μετά το τελευταίο σας τσιγάρο.

4. Να είστε σωματικά ενεργός

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, και παρέχει μια καλή πνευματική ώθηση. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία, αλλά είναι καλό να επιδιώκετε περίπου 30 λεπτά ή περισσότερο μέτριας δραστηριότητας κάθε μέρα. Επιλέξτε τα πράγματα που σας αρέσουν, όπως ζωηρό περπάτημα, ποδηλασία, χορός ή κηπουρική.

5.Ποτό μόνο μέτρια, ή καλύτερα καθόλου

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την καρδιά, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης. Τι σημαίνει αυτό; Εάν πίνετε μέτρια (μέχρι ένα ποτό ανά ημέρα για γυναίκες, δύο ανά ημέρα για άνδρες), πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε. Εάν δεν πίνετε, όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ξεκινήσετε. Όσοι πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρέπει να προσπαθήσουν να τις μειώσουν ή να τις σταματήσουν.

6. Περιορίστε το κόκκινο κρέας, ειδικά το επεξεργασμένο κρέας


Τρώγοντας πάρα πολλά κόκκινα κρέατα όπως μπριζόλα, χάμπουργκερ και χοιρινό κρέας – αυξάνετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Και τα επεξεργασμένα κρέατα – όπως το μπέικον, το λουκάνικο – αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο. Προσπαθήστε να φάτε όχι περισσότερο από τρεις μερίδες κάθε εβδομάδα. Το λιγότερο είναι ακόμα καλύτερο.

7. Πάρτε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D

Υπάρχουν στοιχεία ότι η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα ημερησίως και περίπου 1.000 διεθνείς μονάδες (ΔΜ) ημερησίως για τη βιταμίνη D. Ορισμένες ομάδες συστήνουν τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D, ειδικά σε εκείνους με αυξημένο κίνδυνο χαμηλών επιπέδων, όπως εκείνοι που ζουν στα βόρεια μέρη της χώρας καθώς και ηλικιωμένοι, πολύ υπέρβαρα άτομα και άτομα με πιο σκούρο δέρμα.

8. Πάρτε μια πολυβιταμίνη με φυλλικό οξύ

Μια καθημερινή πολυβιταμίνη είναι μια καλή τακτική που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, οι πολυβιταμίνες πρέπει περιέχουν φυλλικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Αποφύγετε μεγάλες δόσεις βιταμινών. Μια τυποποιημένη πολυβιταμίνη είναι το μόνο που χρειάζεστε.


Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ασθένεια που προλαμβάνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν διάφοροι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν. Το να γνωρίζετε ποιοι από αυτούς ισχύουν για εσάς μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον κίνδυνο σας και να λάβετε μέτρα για να τους μειώσετε. Εάν αισθάνεστε ότι είστε σε υψηλό κίνδυνο, μιλήστε με γιατρό ή επαγγελματία υγείας.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

  1. Μεγάλη ηλικία, ειδικά 60 ετών και άνω
  2. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  3. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
  4. Το ύψος του σώματος (μεγαλύτερο των 172 εκ. για γυναίκες και των 180 εκ. για τους άνδρες).