Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: Καρκίνος βασικο-κυττάρων (BCC), καρκίνος πλακωδών κυττάρων (SCC) και το μελάνωμα.


Ο καρκίνος των βασικών κυττάρων αναπτύσσεται αργά και είναι απίθανο να εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Εμφανίζεται συχνά ως ανώδυνη ανυψωμένη περιοχή του δέρματος, που μπορεί να είναι λαμπερή με μικρά αιμοφόρα αγγεία ή μπορεί να παρουσιαστεί ως υπερυψωμένη περιοχή με έλκος . Ο καρκίνος του δέρματος από πλακώδη κύτταρα είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί και να προκαλέσει μεταστάσεις. Συνήθως παρουσιάζεται ως ένα σκληρό εξόγκωμα, αλλά μπορεί επίσης να σχηματίσει ένα έλκος. Τα μελανώματα είναι τα πιο επιθετικά. Το μελάνωμα παρουσιάζεται ως μελαχρωματικός σπίλος που έχει αλλάξει σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα, έχει ακανόνιστες άκρες, έχει περισσότερα από ένα χρώματα, συνοδεύεται από φαγούρα ή αιμορραγεί.


Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων προκαλούνται από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο . Η έκθεση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο και για τους τρεις κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος. Η βλαπτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αυξήθηκε λόγω της μείωσης της στιβάδας του όζοντος.


Η αποφυγή του καρκίνου του δέρματος μπορεί να φαίνεται απλή, αφού τα πρώτα του σημάδια είναι πολύ ορατά και επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση και επειδή ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να ελεγχθεί.


Ως εκ τούτου, είναι βολικό να ακολουθήσετε μια σειρά συστάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα και μη μελάνωμα):


Αποφύγετε την υπερβολική ακτινοβολία με υπεριώδη ακτινοβολία, τόσο ηλιακή όσο και τεχνητή (καμπίνες UVA) και, κυρίως, ηλιακό έγκαυμα.
Προστατεύστε το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο με γυαλιά ηλίου, καπέλο, ομπρέλες και αντηλιακές κρέμες.
Χρησιμοποιήστε μια κρέμα προστασίας με δείκτη προστασίας μεταξύ 30 και 50, εφαρμόζοντας την μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και ανανεώνοντας την εφαρμογή κάθε 2 ώρες.
Η φωτοπροστασία μπορεί να αυξηθεί με φωτοπροστατευτικά προϊόντα από του στόματος αλλά χωρίς να σταματήσουν οι κρέμες με υψηλό παράγοντα προστασίας.
Μέτρια και προοδευτική έκθεση στον ήλιο, χωρίς ερυθρότητα ή εγκαύματα. Καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα έντονη ( μεταξύ 12 το πρωί και 4 το απόγευμα).
Μην εκθέτετε παιδιά κάτω των 15 μηνών στον ήλιο.
Διδάξτε τα παιδιά πως να προστατευθούν από τον ήλιο.
Προσοχή στις ανακλαστικές επιφάνειες: χιόνι, άμμο και νερό που αντικατοπτρίζουν τις ακτίνες του ήλιου.
Η υπεριώδης ακτινοβολία φθάνει στο δέρμα μας μέσω σύννεφων, κρυστάλλων, κάτω υπό ομπρέλα και όταν περνάμε από τη σκιά.
Συνιστώνται ετήσιες δερματολογικές εξετάσεις, πρώτα εάν εκτιμηθούν νέες μεταβολές ή αλλοιώσεις.


Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και είναι απαραίτητο να τους γνωρίζετε ούτως ώστε να ακολουθείτε με περισσότερη προσοχή τις παραπάνω συστάσεις και να κάνετε πιο συχνά δερματολογικούς ελέγχους σε δερματολόγο.

Δέρματα με πολλαπλές ελιές (μελαχρωματικούς σπίλους), ειδικά πάνω από 50.
Άτυπες ή ακανόνιστες δερματικές βλάβες.
Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
Προσωπικό ιστορικό μελανώματος.
Ηλιακά εγκαύματα ειδικά στην παιδική ηλικία.


Πρόωρη ανίχνευση
Όπως σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη ανίχνευση είναι η καλύτερη μορφή πρόληψης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό οι άνθρωποι με μελαγρωματικούς σπίλους ή ελιές (οι περισσότεροι είναι καλοήθεις, αλλά μερικοί από το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος ή τα συμπτώματά τους απαιτούν περισσότερη παρακολούθηση) να τους ελέγχουν χρησιμοποιώντας κανόνα ABCD :

Α (Αsymetry), Ασυμετρία : εάν διαιρώντας τον σπίλο με μια γραμμή στο μισό, το ένα μισό είναι διαφορετικό από το άλλο.
B (Βorder) Όρια: όταν τα όρια του σπίλου είναι ακανόνιστα ή κακώς καθορισμένη και είναι δύσκολο να τα ζωγραφίσετε με μια γραμμή.
C (Color) Χρώμα : αν βλέπετε διαφορετικά χρώματα μέσα στον σπίλο, αντί για ένα ομοιόμορφο χρώμα. Οι κακοήθεις σπίλοι έχουν συνήθως πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του γκρι, του λευκού, του μπλε και ακόμη και του κόκκινου.
D (Diameter) Διάμετρος: εάν η κηλίδα είναι μεγαλύτερο από 6 mm
E (Εvolution) Εξέλιξη : Η εμφάνιση του σπίλου αλλάζει ταχέως σε μέγεθος, το χρώμα ή τον όγκο.


Αυτοεξέταση του δέρματος
Η τακτική του αυτοελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, όπως άτομα με μειωμένη ανοσία, άτομα που είχαν προηγουμένως καρκίνο του δέρματος και άτομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
Για την αυτό-εξέταση του δέρματος είναι καλύτερα να γίνεται σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει άφθονο φως και μπροστά από έναν καθρέφτη πλήρους μήκους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη χεριών για να δείτε δύσκολες περιοχές, όπως το πίσω μέρος των μηρών. Ο σύντροφός σας ή ένας έμπιστος φίλος ή συγγενής μπορεί να σας βοηθήσει με αυτές τις εξετάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής.
Την πρώτη φορά που εξετάζετε το δέρμα σας, αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε προσεκτικά ολόκληρη την επιφάνεια. Πρέπει να γνωρίζετε το σχήμα των σπίλων, των φακίδων και άλλων σημείων στο δέρμα ώστε να μπορείτε να ανιχνεύσετε τυχόν αλλαγές κατά την επόμενη αυτοέλεγχο. Ο καλύτερος χρόνος για να κάνετε μια αυτο-εξέταση δέρματος είναι μετά το μπάνιο ή το ντους. Εάν εξετάζετε το δέρμα σας περιοδικά, θα ξέρετε τι είναι φυσιολογικό στο δέρμα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δείξει στον γιατρό σας οποιαδήποτε περιοχή που σας ανησυχεί.
Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες βήμα προς βήμα για να εξετάσετε το δέρμα σας:
Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη και εξετάστε το πρόσωπό σας, τα αυτιά, το λαιμό, το στήθος και την κοιλιά. Οι γυναίκες θα πρέπει να σηκώσουν το στήθος τους για να εξετάσουν το δέρμα κάτω από αυτά.
Ελέγξτε τις περιοχές κάτω από τα χέρια σας, τις δύο πλευρές των χεριών, τις παλάμες και τα πάνω μέρη των χεριών σας, το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τα νύχια σας.
Καθίστε κάτω και ελέγξτε το μπροστινό μέρος των μηρών σας, την κνήμη, τα κάτω πόδια, το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και τις ρίζες των νυχιών.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χεριών για να κοιτάξετε το κάτω μέρος των ποδιών σας, τις γάμπες και τους μηρούς σας. Εξετάστε ένα πόδι κάθε φορά.
Χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη εξετάστε τους γλουτούς σας, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τη χαμηλότερη πλάτη, το άνω μέρος και το πίσω μέρος του λαιμού και των αυτιών. Μπορεί επίσης να είναι πιο εύκολο να παρατηρήσετε την πλάτη σας σε έναν καθρέφτη τοίχου χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη χεριών.
Χρησιμοποιήστε μια χτένα ή στεγνωτήρα μαλλιών για να διαχωρίσετε τα μαλλιά σας ώστε να μπορείτε να εξετάσετε το τριχωτό της κεφαλής.


Τι σημάδια πρέπει να αναζητήσω;

Όλοι οι καρκίνοι του δέρματος δεν φαίνονται ίδιοι. Στην πραγματικότητα, οι καρκίνοι του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν με πολλά σχήματα και μεγέθη. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις του δέρματος. Πολλοί καρκίνοι του δέρματος είναι πιο συχνοί σε μέρη του σώματος που είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, ο λαιμός και τα χέρια. Αλλά οι καρκίνοι του δέρματος μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος είναι:
Μια νέα ανάπτυξη, κηλίδα ή χτύπημα στο δέρμα, το οποίο αλλάζει ή επεκτείνεται.
Ένα έλκος που αιμορραγεί και / ή δεν θεραπεύεται μετά από αρκετές εβδομάδες.
Μία κόκκινη κηλίδα που είναι τραχιά .
Μια ανάπτυξη σαν τα κονδυλώματα.
Ένας σπίλος που είναι καινούριος ή αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.
Μια πεταλούδα με περίεργο σχήμα, ακανόνιστα σύνορα ή περιοχές διαφορετικών χρωμάτων.